søndag 29. desember 2013

Julen 2013 - ski med storm i kastene i et av de fineste skiområdene!

På hjemmebane så langt i vinter har det vært bedre forhold for padling og sykkel enn ski. Vi fryktet grønn jul med "skitørke" og bestemte oss for å forlenge en planlagt romjulstur til fjells med avreise til 1000 moh. allerede julaften. Det var et smart valg, noen dager senere har vi lagt bak oss mil etter mil på ski i puddersnø og i veldig mye vær!

Vi drømte om dette og fikk både det og litt mer
Løypeskiltet bærer preg av mye vær, men står heldigvis støtt for oss som trenger det
Julestemningen steg i takt med antall høydemeter denne jula

Når man kan sette seg i bilen, kjøre 3 timer og komme frem til et løypenett med 300 km. preparerte løyper, er det jo bare å gjøre det når man er glad i ski og snø! Vi var klare for å kaste oss ut i herligheten med Pellestova som utgangspunkt.

Stille etter stormen, drømmedagen kom allerede 2. juledag
Julen med storm i kastene:
Aviser og TV advarte mot storm i fjellet og det med rette! For en vind det har vært denne jula! Som kjent finnes det ikke dårlig vær og vi har definitivt ikke dårlige klær, så det har ikke vært noen hinder for å komme seg ut. Vi har trukket ullbuffen over lue og fjes, tatt vindvottene utenpå skihanskene, på med en ekstra trøye og fått fine turer mellom stormkastene Det medbragte smøreteamet har hatt litt flere utfordringer enn blå ekstra og har tatt oppgaven med største alvor. Mens jeg har tilbragt litt ekstra tid foran peisen med bok og har hatt ansvaret for å varme saft, har smøreren vært ute og prøvd skiene og justert smøringa til det perfekte. Så da er det jo ganske greit å være på fjellet i ruskete vær..….

Smøreteamet på vei ut i perfekte spor på perfekte ski
Mat, drikke og trening = bra kombinasjon:
Så var det det med jula og mye mat og med påfølgende januar med ditto snakk om slanking. VG nett forteller om den britiske undersøkelsen som viser at det ikke gjør noe å spise og drikke litt ekstra i jula så lenge man beveger seg til nivå "bli svett". Det trengs ingen undersøkelse for å skjønne at man må forbruke mer enn man tar inn hvis man vil holde vekta. En titt på vår gps viser et kaloritap på 3300 kcal på en 3 - 4 timers skitur. Da gjør det ikke noe at både julemarsipan, ekstra gode oster, nøtter og amaronevin står på kveldens meny!

En velfortjent drikkepause til julens supre skismører
Norges beste langrennsområde?
Nå som vi tilbringer dagene i løypenettet i og rundt Sjusjøen - Nordseter - Hafjelltoppen har vi fått med oss artikkler som sier at vi er i Norges beste langrennsområde. Løypenettet er imponerende og koster 3,2 mill kr. å preparere denne sesongen! Det er også en imponerende skirapport med dagens smøretips (selv min smører ble imponert av dette). Vi tillater oss, til tross for at vi stadig kommer tilbake hit fordi det er så bra, å si at det er områder i Norges vakre skiland, som har kvaliteter som ikke finnes her. Så har dette området kvaliteter som ikke andre har, særlig på "tidligløyper". Området kan ikke betegnes som høyfjell og vi savner koselige setre / hytter  for vaffel og toddypauser. Så vår dom er at Sjusjøen, Nordseter, Pellestovaområdet er blant topp 3 uten ytterligere rangering, så skal jeg skrive om de andre favorittene i bloggen senere i vinter:-). For ikke å holde dere på pinebenken kan jeg røpe at det er Oslomarka ( når snøen kommer ) og Geilo. Beitostølen skal også få en sjanse til å komme på pallen i løpet av vinteren.

Godt preparerte løyper i vakre omgivelser, her fra skiløypa mellom Pellestova og Nordseter
Hilde og Atlas på romjulstur og de er begge glade for snø under føttene
Solnedgang på Pellestova 29. desember 2013
Da er det kun et par dager igjen av en fint og aktivt 2013. Det er greit å kunne bevilge seg litt mimring over årets opplevelser før vi er i gang med 2014, som foreløpig er fyllt med blanke ark. Mitt nyttårsønske i tillegg til #stillenatur som jeg har skrevet om på bloggen tidligere, er gode opplevelser på tur og trening ute i den vakre naturen vår!
Godt nytt år!



søndag 22. desember 2013

#stillenatur er mitt nyttårsønske

To dager til juleaften, gradestokken viser +7 og vinden blåser vekk dagens padletur. Drømmen om en skitur forblir med drømmen. Det er til slutt joggeskoene som vinner dagens kamp uten en eneste konkurrent! Sykkelskoene forsøkte seg, men fulle av møkk innerst i vaskerommet fikk de kun et blikk.
Så kommer man seg ut på stier langs sjøen og får allikevel en fin formiddagstur i vakker natur, med både rådyr og dompapper som turfølge. Vel hjemme er tiden inne for å minnes noen av de magiske opplevelsene det siste året.
Ikke bare padleturen som blåste vekk! Nattens vær hadde herjet med torsken. Denne slapp å bli juletorsk!
22. Desember og denne sparken på Brønnøya venter på bedre tider.
Vintermagi i #stillenatur
Tankene går tilbake til sist vinter og til mil etter mil på ski i stille natur. Juleturene i Oslomarka, nyttårsturene i glitrende snø på Pellestova, helger på Geilo med fine skiturer til Tuvaseter, Prestholtseter og langs Hallingskravet. Morgenturen i skumringen hvor det flakset opp ryper kledd i vinterfrakk, lykteturene blant snøkledde trær i Marka. Jo, det ble en vinter som bød på seg selv i ukesvis og vi tok takknemlig i mot!

Egenkomponert julehilsen i Vestmarka og takk for en herlig skijul!
Nyttår i en snødekket og stille Øyerfjell hvor månen toppet den blå timen
Hallingskarvet og Hardangervidda med turist - og serveringshytter bød på flotte opplevelser også denne vinteren
Vår, sommer og høst i #stillenatur
Så var det det barmarkssesongen som skulle nytes. Padleturene i Oslofjorden og på Sørlandet, se ærfuglungene ta sine første svømmetak, nyte vårens sol, plukke de første blåskjellene. Et av padlehøydepunktene kom først i oktober. En ganske så grå oktobersøndag, padlet vi hjemmefra og snart dukker det opp to seler på fjorden. Vi drømmer vel alle om å svømme med delfiner. Jeg tror ikke det er så mye dårligere opplevelse å padle i tåka blant lekende seler i Oslofjorden!
Kameraet manglet denne dagen, men opplevelsen er godt lagret på min egen "minnebrikke". Sykkelturer i Jotunheimen, på Rallarvegen og i Marka har sammen med jobbsyklingen gitt herlige opplevelser på to hjul!
Lyngør bød på både stille natur og stille hav i sommer
Heldige oss som opplever våren på sykkel på Jotunheimveien
Rallarvegen med kontrastene fra høyfjell til fjord gjør den til en av de vakreste på to hjul

En titt på kartet i Oslomarka, mens vannliljene og stille vann gir et blitte lite magisk øyeblikk
Hverdagslykke
Den daglige dosen av trening og "uteliv", blir sprøytet inn ved å bruke jobbveien på sykkel, i kajakken eller med joggeskoene. Det å oppleve sesongvariasjonene, alt mulig av vær og få en pangstart på dagen nesten hver eneste dag, det er hverdagslykke:-)
Sykle til jobben gir øyeblikk som dette
Padle til jobben gir øyeblikk som dette 
#Stillenatur
Høstens diskusjoner om stille natur har engasjert oss. Heldigvis! Det å bevare stillheten vi har i den vakre naturen vår er så viktig for oss som bor her og bruker den daglig, for Norge som reiselivsopplevelse og for fremtidige generasjoner. Vi ønsker ikke støy fra scootere på land og til vanns. Vi ønsker å bevare stillheten og verne det som er så verdifullt for oss. Takk til friluftsorganisasjonene som står på for å bevare den unikheten vi har i Norge i dag. Min nyttårshilsen i år går til alle de av landets kommuner som har søkt om og fått den store oppgaven med å forvalte frislipp av motorferdsel i naturen. Dere har en av 2014 viktigste oppgaver, lykke til slik at vi fortsatt får de magiske opplevelsene og rekreasjonsmuligheten i  #stillenatur
#stillenatur, som her ved Hallingskarvet, er mitt ønske for det nye året og for all fremtid

søndag 8. desember 2013

Dublin - på jentetokt i vikingland!

Førjulsweekend med venninner, hvor skulle vi reise? Vi ønsket spa, shopping, god mat og drikke, moro, litt trening og ikke så mye mer enn 2 timers flytur. Vi valgte Irlands hovedstad Dublin, byen som er grunnlagt av vikingene i år 917. Tidligere besøk på 5 stjernes hotellet Merrion fristet til gjentagelse. Vi skulle ha et snev av luksus! Snart var turen booket, vi fylte baggasjen med bade -og løpetøy,  svart shoppingbelte, godt humør og sjekket inn på SAS fra Oslo til Dublin.

Mottagelsen på Merrion Hotel i Dublin kler en jentetur
En tur på " Hop on - Hop off ", gir gode stopp på Guinness og The old Jameson Distillery

Shopping i julepytet Grafton Street anbefales
Dublin ligger vakkert til ved elva Liffey, som deler byen i nord og sør.  Byen byr på det meste, det er enkelt å komme seg rundt, byen er hyggelig og ganske liten til å være en hovedstad. Det bor rundt en halv million i bykjernen, men antallet øker betraktelig en førjulshelg. Det var julebord  og juleshoppingtid og høy stemning i gatene, særlige i området Temple Bar, som er et " must " for turistene som vil oppleve nattelivet. Her er det en herlig samling av puber, spisesteder, irsk musikk og sjarm. Det å stikke innom her, ta en Guinness, fish and chips og avsluttet med en Irish Coffe som et avbrekk i shoppingen, gir definitivt påfyll av shoppingenergi!

Broen Ha´ penny Bridge fører rett inn i hjertet av Temple Bar. Navnet etter at det tidligere  kostet half a penny å krysse
Elva Liffey deler Dublin i nord og sør

Et  annet " must " i Dublin er et besøk på Guinness! Guinness øl er noe av det Irland er mest kjent for. Arthur Guinness startet å brygge ølet allerede i år 1759. "Ølet er godt og smaker annerledes enn enn det ser ut", var vår dom! Det smaker så godt at det ikke er rart at det brygges nok Guinness i dag til 10 millioner glass per dag, som er verdens forbruk av Guinness! Arthur Guinness var dessuten en bra mann, han var av de første som innførte betalt ferie for sine ansatte, og han grunnla Dublins park St. Stephen´s Green og gav den til Dublins innbyggere. 



Noen Guinness smakere er mer berømte enn andre
Innimellom shopping på Grafton street, og spennende " Hop off" fra bussen, var det nytelser på vårt flotte 5 stjerners hotell. Afernoon tea foran peisen, morgensvømming med ferskpresset juice på bassengkanten, ansiktbehandlinger og massasje, jo det var litt " mini Downton Abbey " på denne turen! Det er godt for kropp og sjel! Et godt tips er å ta med joggeskoene og dermed se enda mer av byen. Byparken St. Stephens Green og The Phoenix Park, som er hele 2 x Central Park i NY på størrelse, gir en fin start på dagen med joggesko og høy puls!


Så vakkert er det å møte dagen med en løpetur i St. Stepheen´s Green


Det er også en god start på dagen med en økt i bassenget på Merrion
Dublin er for meg også litt " mimretid". Her var jeg allerede som tenåring for å besøke en irsk brevvenn, som fortsatt er en god venn. Som 17 åringer haiket vi rundt Irland, 34 lastebilsjåfører på 4 dager er et godt ungdomsminne! Siden har det vært mange turer tilbake og det er alltid stas å nyte det Irland og Dublin byr på. Det blir helt sikkert nye turer, og vi som dro denne gangen skal selvsagt tilbake. Vi må bare spare noen Euro først:-)


Irish Coffee smaker selvsagt best i Irland!

torsdag 5. desember 2013

Flere ut på sykkelen!

Det er ambisjonen til Oslo Kommune. Hvis de skal lykkes må særlig kvinnene ut på to hjul, da andelen kvinner som sykler er langt lavere enn andelen menn viser en undersøkelse. Det ser vi jo selv ute på veiene. Det var tema da jeg ble oppring av NRK tidligere i uka med spørsmål om å komme i studio for å sette søkelyset på det. Så da satte jeg meg på sykkelen, tok veien opp langs Akerselva til Østlandssendingens studio. Det er fint å kunne inspirere til noe jeg brenner så mye for!

Hvorfor ikke flere kvinner?
Noe av svaret kan være hvordan syklingen fremstilles i media. Det er konflikt på konflikt og lett å skjønne at det ikke bidrar til entusiasme og lyst til å ta tråkket mot en sykkelhverdag. Få fokuset over på også det positive som; en "kickstart" på dagen, helsegevinsten, god form alltid, ditt bidrag til miljøet, frisk luft osv. Jeg kan nevne bonuser i fleng. I mine mange år på sykkelen med lang jobbvei, opplever jeg sjelden noe negativt. Jeg tror jeg hadde vært lagt mer irritert over å sitte i bilkøer, vente på forsinket tog og ikke få plass på bussen. Kanskje er ikke jentene så glade i å ta opp kampen om plassen på veien med ulike trafikantgrupper? De velger kanskje heller det tryggest og det som kan virke minst konfliktfylt?

Så er det selvfølgelig  avgjørende med stadig bedre og mer tilrettelegging, som sammenhengende sykkelfelt, god merking osv. for å nå målet. Myndighetene må gjøre investeringene de snakker om og i et raskere tempo enn i dag.

Hva kan arbeidsgiverne gjøre
Jo, dere kan sørge for trygg sykkelparkering og tilrettelegge for dusj - og skiftemuligheter! Det er en investering dere vil få mange ganger tilbake i form av glade og friske medarbeidere! I tillegg finner dere et rom det kan trekkes noen snorer mellom veggene så er tørkerommet klart til svett og regnvått tøy, eller dere kan kjøpe et tørkeskap. Hvis dere i tillegg legger inn en hårføner foran et speil, kan det være det som skal til for at flere jenter hos dere velger jobbveien som treningsarena. Dette er enkle grep, men de betyr mye for oss som sykler eller løper til jobben!

Sykling hele året
Hvis du vurderer vintersyklingen, start "oppkjøringen " til våren, Da er det bare veier, varmt i lufta, svarttrosten synger og du sykler i lyset. Da legger du et viktig grunnlag for helårssykling og det er da enklere å fortsette når årstida blir mørk og kald. Sett deg realistiske mål, kanskje holder det 1 - 2 ganger i uka. Hvis du beholder overskuddet og ser gevinstene, er du snart hekta:-). Så jenter, det er ingen grunn til at vi skal være i mindretall på sykkelen. Her er det så mange plussfaktorer og  hverdagsbonus! Trenger du og kollegaene dine litt oppstartshjelp, er også deltagelse i Bedriftsidrettens Sykle til jobben aksjonen en god motivator.

Med en offensiv sykkelstrategi som gjennomføres fra myndighetene, arbeidsgivere som tilrettelegger og gode historier i media blir det flere på sykkelen, både kvinner og menn!

Fin sykkeldesember i Oslo!

Grunnlaget for å bli helårssyklist legger du i sommerhalvåret


tirsdag 26. november 2013

Pellestova - sesongåpning på blå ekstra

Det er slutten av november og ganske så snøfritt i lavlandet. Samtidig er suget etter en skitur stort, og da er det bare en ting å gjøre; få skiboksen på biltaket, legge i skiene og setter kursen dit det er skiforhold. Ryktene hadde sagt at det var best ved Sjusjøen. Vi var usikkre på hvor bra det var, og vi ble enda mer i tvil når vi nærmet oss 900 meter høyde og det fortsatt var bart. Så skjedde det, på Pellestova på Hafjelltoppen nesten 1000 moh, var det hvitt og vakkert!

Når dette møter deg på sesongens første skihelg, er lykken komplett
Pellestova ligger på tregrensen og byr på et imponerende løypenett. Denne fredagen kom vi opp i skumringen og la raskt og ivrig ut i løypene med lykta på. Ryktene stemte, det var supre forhold! Hardt underlag med et tynt lag av nysnø gjorde jobben enkel for smøreteamet. Det ble sesongstart med blå ekstra og en herlig skihelg.

Smøreteamet har gått løs på en ny sesong og fikk en enkel start 
Løypebasen har gjort en god jobb med marginal mengde med snø. Det var supre spor!
Etter en god start med lyktetur under stjernehimmelen, våknet vi lørdag til en utrolig vakker novemberhimmel. Snart var vi i løypene og gikk Hornsjørunden i et glitrende landskap.
Vi var ikke alene i løypene, glade skiløpere fra klubber på samling preget løypene sammen med oss som har litt mindre treningsalvor, eller har vi egentlig det:-)


Det ble fine skiturer både lørdag og søndag i området Pellestova, Hornsjø, mot Sjusjøen og Nordseter. Runder på 30 - 40 km finnes i flere varianter, og de kan gjøres både kortere og lengre. Terrenget i området er småkupert og åpent. Med den snømengden som er akkurat nå, er det stort sett løypenettet på veiene som er preparert.

Pellestova ligger  midt i løypenettet 970 moh.

Pellestova, som har lange skitradisjoner,  er et godt utganspunkt når det er langrennskiene som gjelder. Oppussing av stedet de siste årene har gitt fine leiligheter og et hotellbygg med hyggelige fasiliteter som Peisestova. Det er lett å se at den er et populært "stikk innom sted" i etterkant av skituren. Peisen, som er like fin fra innsiden som fra yttersiden, hadde også sesongåpning denne helga, fortalte servitøren, som sørget for både god varme og  god drikke.

God drikke foran peisen er  restitusjon og mye kos
Fasit på helgen ble 70 gode km. på ski, skiglede, herlig vær med et flott lys, magisk stjernehimmel her hvor det er så mørkt. Vinteren og skisesongen er i gang! Det er bare å glede seg til fortsettelsen og håpe at snøen snart drysser ned der den fortsatt mangler!

Lyset på de korte dagene er et flott skue, her morgenens siste månelys før sola tar over.
Rosa morgenlys, og i det fjerne Reinsvann med speilblank is

søndag 17. november 2013

Kongsvinger - mens vi venter på skiføret!

Novemberhelg, ikke et snøfnugg i Marka, padling bestemt på søndag. Hva skal man da bruke lørdagen til? Invitasjon fra søster om å ta turen til Kongsvinger, ble et ja takk! Jeg er lite bevandret i denne Hedemarkbyens friluftsliv, så da kom anledningen til å teste ut det. Med treningstøy i baggen, var det bare å finne plassen sin på toget og nyte turen forbi vann og skog, før "neste stasjon Kongsvinger" lød fra høyttaleren og toget var fremme.

Dette er ikke "Kanonene på Navarone", men derimot kanonene på Kongsvinger festning
Kongsvinger ligger ved Glommas elvebredde og byen har i underkant av 20.000 innbyggere. På toppen av byen ligger den flott festningen, hvor vi kan lese årstallet 1737 på den vakre gule bygningen. Dikteren Åsmund Olavsson Vinje beskrev i "Ferdaminne fra sumaren 1960" at utsikten her "er en av de fagraste i landet". Etter å ha sett mye utsikt i det vakre landet vårt vil jeg vel ikke gi han rett i det, men at festningen og utsikten er fin og verdt å få med seg, det kan vi være enig i! Halvannen time på toget med mål om å finne ut mest mulig om Kongsvinger, gav bla. lærdom om at både Max Manus og Shetlands Larsen deltok i krigskampene mot tyskerne her i april 1940.

Festningen ble påbegynt på 1680 tallet og er Kongsvingers landemerke
Det er alltid spennende å legge ut på nye stier. Jeg velger å kalle skogen vi gikk inn i for Kongsvingermarka. Som mange andre marker er det stier og skogsbilveier på kryss og tvers. Vi satte på runkeeper´n, gikk ut i løypenettet fra Bogeråsen og snart var vi ved Bogerfløyta, vannet som visstnok skal bugne av padder! Vi så dem ikke denne gangen, vi så heller ikke elg, rådyr og skogsfugl som ofte skal være å se i området.
Vannliljen har fått høstfarger og klamrer seg til vannskorpa i påvente av is
Bogerfløyta, idyll også på en litt grå novemberdag
Etter ca. 5 km rask gange kommer vi til Skihytta, som i følge turleder Else er et populært utfartssted i skisesongen. På veien har vi etter Bogerfløyta passert Bogersjøen, hvor badebrygga lå forlatt etter sommersesongen. Skihytta er en idyllisk plass og informasjonstavla fortalte om løypenettet og oppfordret til å støtte Kongsvinger Idrettslag, så blir det økonomi til kjøre fine skiløyper som gir gode skiopplevelser!

Skihytta, et populært utfartssted på Kongsvinger
Vaffeljernet og smørefett på sprayboks venter på at Skihytta åpner for vinteren
Tilbake på utganspunktet vårt, viser runkeeperen´n turens fakta; 11 km, 592 kalorier er tapt, tidsforbruk 1,40 minuter. Vi hadde hatt en fin formiddagstur, og jeg hadde fått en ny turopplevelse. I tillegg til dette skogsområdet, byr Kongsvinger på flere turområder som kan kombineres med golf på Liermoen og tur rundt Bæreia, innsjøen som er badefavoritten for byens befolkning. Denne korte helgeturen beviste nok en gang at det bare er å ta med joggesko og tur - og treningstøy og få fine opplevelser hvor hen du er:-)

Det var liten trengsel foran løypeskiltet på Skihytta lørdag, men kommer snøen kommer også skifolket!
Helgen ble rundet av med en herlig padletur på Oslofjorden. Det var så fint og mildt vær at dagen minnet mer om vår enn høst! Det å ha fjorden nesten alene er alltid så fint. Så nå er spørsmålet, hvor lenge kan vi padle før isen legger sitt lokk på fjorden?

Fortsatt herlig padling i Oslo, 17. november