torsdag 30. mai 2013

Padling i vakre Nord Norge!

Det er mange flotte sommerferier med norsk natur som hovedigrediens, en av dem for oss her i sør er å legge kajakken på bilen og ta turen mot nord. En tidligere padletur langs Helgelandskysten og Lofoten hadde gitt mersmak. Det var magisk og vi husket øyeblikk som dette


Det eneste som gjorde oss betenkt var den laaaaange kjøreturen. Derfor tok vi denne gangen den behagelig varianten med verdens vakreste sjøreise. Hurtigruten hadde nemlig plass til både bilen og kajakkene. Det var ganske behagelig å nyte midtnattsola, et par stimer med hvaler og et glass med noe godt på dekk uten å tilbringe mil eller mil på asfalten. Det er ikke alle skipene som tar med seg bil, og servicen på skipene varierer. Blant de to skipene vi var på er klart favoritten Trollfjord, her fant vi det lille ekstra som gjorde at det også var verdt pengene.

Vårt første stopp var Hamsunds rike. Vi ankom Tranøy etter en kjøretur fra Bodø, og hvilken ankomst forfatterens etterfølgere gav oss! Havblikk, skyfri himmel, øyas konditor hadde søndags åpent bakeri og det definitivt uten å tenke på kalorier. Vi satte kajakkene på vannet og skjønte at vi akkurat i dette øyeblikket fikk en av de vakreste padleturene vi noen gang vil ha. Det var magisk, en " topptur " på havet. I enden på blindveien sjekket vi så inn på Edvardas Hus, som i tillegg til himmelske senger bød på times fersk torsk til kveldens middag.

Tranøy i havblikk, og dette er ikke et maleri

Tiden setter sine spor
Så gikk ferden videre til Lofoten og magien fortsatte. Nyvågar Rorbuhotell i Kabelvåg er en god base for padling, enkelt å oppbevare kajakkene, enkelte å sette de på vannet og fine rorbuer. Det var et godt valg å ha en base, og så ta bilen til andre attraktive startsteder som Laukvik, Eggum og Gimsøya. Nusvåg og Reine er andre perler, de opplevde vi på forrige tur.

Havblikket fortsatte og morgenturen fra Nyvågar til Henningsvær er også med videre i livets minnebok. Ikke en krusning på havet, en ekte Lofottorsk som bet på kroken og lunsjpause med torsksetunger på Fiskekrogen. Finere dag oppleves sjelden, og den ble avsluttet med torsken i Øyvinds fiskesuppe.


Og vips, så lå den i fiskesuppa

Midtnattsola tittet frem til stadighet de 10 dagene i nord. Returen fra Svolvær til Trondheim ble stort sett tilbragt på dekk i shorts. Det var ganske fint å hvile padlemusklene i solstolen mens vi passerte vakre Helgelandskysten og de 7 søstre. Det blir garantert flere padleturer nordover! Neste drøm er å stoppe allerede ved Brønnøysund, finne veien til Vega og få de magiske opplevelsene rundt Vega med vertskapet Anna og Jon og utforske deler av øyriket som pryder denne delen av kysten vår.
På vei mot Henningsvær







søndag 26. mai 2013

Madeira - Levada walks og løpeturer på klippene

Vakker lørdag over Oslo, utsikten fra Norwegian ned til Oslofjorden er upåklagelig. Allikevel skal vi for noen dager, erstatte padleeldoradoet vårt med det vi har hørt så mye om, Maderia " The pearl of the Atlantic". Noen timer senere lander vi på denne vakre vulkanske øya med subtropisk klima, som ble oppdaget av portugiserne i år 1419. Øya ligger 100 mil sørvest for Portugal og 60 mil vest for Marokko, så vi var jo plutselig nesten i Afrika! Min gamle far som hadde vært på streiftog på øya, hadde ivrig fortalt om et helt unikt fjellområde. Det skulle være hele 2500 km med levadaer for vandring. Det er jo like mange km som Skiforeningen tilbyr av langrennsløyper i Osloområdet!
Her har det vært turisme siden 1800 tallet pga klimaet som bidro til god helse, akkurat det samme som
var tilfelle når turistene fant veien til Geilos champagneluft, også for over 100 år siden. Øya innbød definitivt til herlige løpeturer langs klippene, hvor sjøen slo inn. Her er også Europas høyeste klippe, fisklandsbyer og en fantastisk blomsterprakt. Hortensiaer og nasjonalblomsten " the peral of Madeira" gjorde sammen med vinranker og grønnsaker øya rett og slett grønn!

Hva var så disse levadaene det har gått " gjetord " om? Jo, et vannsystem som ble bygget for å bringe vann fra fjellområdene til de lavereliggende jordbruksområden. Vi gav oss i kast med km på km og det er et imponerende turnett langs kanalene, håndlaget for 500 år siden. Tankene gitt til de importerte afrikanerne som laget disse, og mange falt hundrevis av meter ned og endte sine dager her. Men det ser ikke ut til å plage turglade turister, som nyter denne fantastiske naturen. En som derimot plages er den lokale guiden som ble dratt overende av en ikke - turvant tysker, men det resultatet at hun landet i et skjørt tre, over et 300 meter høyt fall. Da hun forsiktig tok mobiltelefonen ut av lomma for å tilkalle hjelp, falt den rett ned i avgrunnen. Etter nesten 2 timer ble hun reddet fra det knirkende treet av andre guider som kom til. Hun er fortsatt etter 6 år sykemeldt, kanskje ikke så rart! Vi holdt oss godt på beina og hadde fantastiske  turer. Sikten gav oss ikke muligheten til å erobre den høyeste toppen på nesten 2000 moh, noe som er en god grunn til et gjenvisitt. Selvfølgelig kom far til topps!
Beinmusklene hvilte ut i hovedstaden Funchal hvor blue purpel jacaranda trees, gjorde gatene vakre og lilla. Byens stolthet er fotballspilleren Ronaldo, som vokste opp på fotballøkka her. Vår  lokale sjåfør Mauel, gav oss en god dose sladder om han når tipsen steg, men det får vi holde for oss selv! Tar du turen til Madeira bor du godt på et av de mange flotte hotellene. Afternoon Tea med champagne er å anbefale på det fasjonalble Reid´s Palace. God tur:-)
Norwegian på vei sørover, her over Oslofjorden

Blue purpel jacaranda trees i Funchal





Blomster pryder landsksapet langs levadaene, her tusenfryd

På markedet i Funchal hvor det bugnet at det meste fra hav og land




søndag 19. mai 2013

Kajakk og fugleliv i Oslofjorden

Herlig dag i kajakken i Oslofjorden! Utenfor Langåra sklir kajakken rolig på det speilblanke vannet tildig morgen. Det er blikk stille, sola bryter igjennom et tynt skylag og dagen er som skapt for magiske opplevelser på sjøen. Det å ha en så vakker skjærgård rett utenfor døra gir en følelse av " å vinne i Lotto " til stadighet:-). Også i dag sto opplevelsene i kø. De første ærfuglungene var klekket i løpet av helga og forsøkte seg på sin aller første svømmetur. De lå trygt mellom mor og far sammen med en " haug med søsken", nølende og ikke helt trygge på at de ville holde seg flytende. Disse små er først flyvedyktige etter ca 8 uker og det er en kunst å holde seg livet de første dagene. Måkene lå over som gribber og de er et lett bytte den første tiden. Etterhvert er det blåskjell som er yndlingsmaten og de finnes det også mange av i fjorden. Apropos blåskjell, de siste sommrene har de stort sett vært spiselig hele sommeren. Sjekk blåskjell varselet på blåskjellappen til Mattilsynet. Det sjekkes ved Vollen ( i dag kan de spises ).

Etter å ha fulgte med denne familien på sin første tur, ventet det et par gravender på neste skjær. De flotte farvene og det røde nebbet samt størrelsen på de, gjør de lett gjenkjennelig.  Disse kalles også fagergås. De er sjeldne å se og det er derfor alltid litt stas å få øye på de. Disse morgenturene er meditasjon!