fredag 25. oktober 2013

Nesøya #hverdagslykke

Når skattelistene offentliggjøres hvert år, er det oppmerksomhet mot Nesøya. Det er vanskelig å unngå å legge merke til at mange som topper listen har postnummer 1397.  De viktigste verdiene på denne øya, og som alle har tilgang til, skal derimot få oppmerksomheten her. Nå tar jeg dere med på en liten tur på Nesøya, som ligger 20 km. fra Oslo sentrum. Nesøya er en perle med naturopplevelser, ro og friluftsliv til vanns og på land.

Roen senker seg når man kommer seg over Nesøybroa
I de tidligere tider
forteller historien om isen som ble hentet fra Nesøytjernet til utskipningshavn i Hestesund for isproduksjon. Den forteller om øya som fikk kongelig jaktbesøk av kong Oscar den II. Etterhvert ble det utparsellering av tomter til landstedbebyggelse. Man kan fortsatt i dag se noen av hyttene som har overlevd den øvrige utbyggingen. Padlerne husker fortsatt Leif Juster, som ofte vinket fra hytta si i Vendla, hvor han trivdes så godt. Helårsbosetningen startet på 1950 tallet og har ført til dagens innbyggertall på over 5000 mennesker.

Idyll i vannkanten på Nesøya, her ved Søndre brygge
Trening - og friluftstliv
Nesøyskogen med Nesøytjernet er eventyrskogen med de fine tur - og løpestiene. På blåmerkede stier finner man fort sin favorittrunde på et herlig mykt underlag, som kun gjør beina godt! Tjernet og skogen er fredet naturreservat, så området brukes med varsomhet. Her løper man fine turer i "skogens ro" med lyden av hakkende hakkespetter og syngende svarttroster. Et og annet rådyr er et daglig syn i skogen. Så var det den brå lyden av bevegelse da, som gjør at man skvetter når man kommer til tjernets vannkant. Er det her de store gjeddene holder til? Litt skummelt.........Det er den spesielle artsrikdommen har ført til fredningen av området, som er gull verdt for oss brukere!

I Nesøytjernet ble det hentet is, som ble ført via Hestesund til fastlandet for isproduksjon
Mykt underlag gir supre løpestier i denne eventyrskogen midt på Nesøya
En av de flotteste eiendommene på Nesøya er sikret for allmenheten, takk til Asker kommune! På Hvamodden er det fint året rundt, fra strandlivet om sommeren til solnedgang på de kalde vinterdagene. Noen som har knekt koden, er de av øyas beboere som setter kajakken på traller og triller både til denne strandperlen, stranda i Hestesund og andre muligheter for å sette kajakken på vannet. Heldige meg er en av dem, det er et privilegium å ha den muligheten!

Hvamodden, med sandstrand som lett konkurrerer med strender både på sydlige breddegrader og i Lofoten

Ikke mye som slår et kveldsbad i denne solnedgangen
En nabo sa en gang til meg at det beste med Nesøya er Brønnøya. Jeg gir han ikke helt rett, fordi Nesøya står ganske så godt alene. Samtidig må det være et privilegium for Nesøya å være porten til denne bilfrie øya i indre del av Oslofjorden. Brønnøya nås enkelt via gangbroa, som ligger på vannet i vintersesongen, og via den effektive kabelferga i sommerhalvåret. Brønnøya er også en perle, det har naboen rett i! Roen, landskapet, nærheten til sjøen og rådyrene, ikke rart øya er et yndet turmål for mange flere enn de som bor i området! Utenfor Brønnøya, ligger nok en idyll, Langåra. Her er det overnattingsmuligheter på den gamle butikken, sjekk hos Oslofjorden Friluftsråd når den er ledig. En natt eller to her kan anbefales neste sommer, nå som kommunen setter den så fint i stand.

Kabelferga er travel i perioden mai - september. Kajakker har vikeplikt
Det er stor aktivitet i Nesøya Idrettslag med kunstgressbanen, ballbinge, tennishall, vannaktivitetene på Hvamodden og ulike arrangement med jevne mellomrom. Her skiller antagelig ikke Nesøya seg fra andre steder i landet vårt hvor det er engasjement, frivillighet og samhold. Nesøya er et godt sted å være! For meg er roen, skogen og sjøen så utrolig verdifullt, det gir en god porsjon hverdagslykke hele tiden.

Ta en tur i Nesøyskogen. I tillegg til en fin tur, kan du lese deg opp på øyas rikdom

onsdag 16. oktober 2013

Sykle til jobben - tips til vintersykling

Det er ingen grunn til å avslutte jobbsyklingen selvom gradene kryper under 0. Det å sykle om vinteren er derimot noe helt annet enn om sommeren. Det er mørkt, glatt, slapsete og fint! For å få de gode opplevelsene og effektive turene, er det en suksessfaktor å ha rett utstyr og klær. Her noen tips til dere som vurderer å fortsette syklingen inn i vinteren. Det krever litt annet utstyr enn om sommeren.

De lette og nette skoene viker for de mer robuste når gradene synker

For effektiv hverdag som jobbsyklist er det greit å ha 2 sykler, en skodd for sommer og en for vinter
Piggdekk er obligatorisk! Velg dekk med mange pigger, jeg anbefaler dekk med 240 pigger. De sitter som brodder under skoa gjør på isen. Det er lite jeg stoler så mye på som dekkene på vintersykkelen min! Det å ha 2 sykler er kanskje litt luksus, men kanskje "nødvendig luksus" for å være en effektiv jobbsyklist uansett føre. Hos oss forsvarer vi greit sykkelparken når vi klarer oss med en bil som er mest i garasjen, og 0 busskort.

Synlighet er livsforsikring som vintersyklist, denne syklisten har knekt koden, bra!

I tillegg til dekk og sko:
  • Vær synlig, lys foran og bak, reflekser og gjerne refleksvest
  • Trekk over sykkelskoene ( kanskje passer trekket du har til skistøvlene?)
  • Varmesåler er bra, men de tar plass, så skoene må være større enn din vanlig størrelse
  • Varme hansker, på de kaldeste dagene er min favoritt den gode, gamle polvotten fra HH
  • Buff eller tynn lue under hjelmen
  • Legg inn en hviledag hvis kroppen blir trøtt av lange turer i kulda. Behold overskuddet!

Det er mer glissent langs Frognerstranda nå, men sykkelturen er en fin måte å møte dagen på, året rundt!
Om et halvt års tid jubler vi for bare legger, piggfritt og tilbake til "normalen"
En annen luksus om vinteren er at det er færre syklister og bedre plass i sykkelfeltene. Samtidig er det etterhver mer krevende å komme seg frem grunnet brøytekanter og slaps. Det blir først veldig krevende når det blir ordentlig kaldt. Hvis man er så lenge på sykkelen som en time og det er nærmer seg 10 kalde, er det utfordrende for kroppsdeler som føtter og hender. Ansiktet derimot får god  hjelp av "Finlandshetta" i ull, og det finnes mye funksjonelt tøy som holder godt, selv på de kaldeste dagene.

Mer glissent også i sykkelparkeringen på jobben om vinteren 
Så er vi klare da, for nok en vinter på to hjul! Det kommer til å bli fint, litt kaldt og litt slitsomt. Samtidig er det en super måte å beholde den gode formen fra i sommer:-)


mandag 14. oktober 2013

Padling - herlig høst i Oslofjorden

Vi opplever antagelig en sjelden vakker høst dette året. I Oslo har det stort sett vært fint vær i ukesvis, noe som har gitt unike opplevelser på sjøen. Selvom det ikke finnes dårlig vær, bare dårlig klær..... må vi vel innrømme at det er "det lille ekstra" når morgen etter morgen fremstår som tindrende klar, vindstille og etterhvert ble det også farverike omgivelser. På turen rundt Ostøya trykket vi på "on button" på kameraet og fikk med oss dette minnet:


Søndag var om mulig enda finere, med blikk stille hav så langt øyet rakk. Når kajakken skled utfra Nesøya hadde det ikke være noen sak å ha Drøbaksundet som turmål!

Fint å ha dette helt for seg selv en søndag formiddag med Drøbaksundet i horisonten
Drøbak ble med målet i horisonten og ble erstattet med en god økt i området Konglungen, Bjerkøya, Rauskjær, Langåra, Høyerholmen og Brønnøya. Måkene og skarvene nøt, akkurat som oss, roen på fjorden når båtene nesten er fraværende.

Måkene har sikker blandede følelser med stilletiden, ikke så mye mat å rappe nå:-)

Denne skarven har full kontroll der den speider i retning skipsleia i Oslofjorden
Tiden fra båtene nesten er borte til isen legger seg, er en tid vi lengter etter på de travle sommerdagene i juli og august. Det å ha sjøen for seg selv er en ganske så fin følelse, det føles ganske luksus i grunnen. De siste turene har vært magiske med seler, vakene fisk, hummerteiner, dovne sjøfugler og en herlig stillhet. Både rolige turer og litt raskere treningsøkter i slike omgivelser er rett og slett padlelykke:-)

Morgentur i retning Høyerholmen med Nesoddlandet i det fjerne

søndag 6. oktober 2013

Geilo - høst, Hallingskarvet, Hellbillies


Geilo inviterte i år til en høstferiehelg med " det lille ekstra " på programmet. Bygda fristet med åpning av "nytt" Geilo sentrum, folkefest med Hellbillies og den årlige matfestivalen. Når Geilo og Hallingskarvet i tillegg byr på herlige turmuligheter i og utenfor nasjonalparken, ble det nok en gang en flott fjellhelg!

Velg RV40 til fjells, og Hallingskarvet møter deg på veien
Hallingskarvet er min fjellfavoritt! Jeg har hatt utallige fine opplevelser rundt og på det fjellet. Jeg har tidligere skrevet på bloggen om topptur fra Prestholt opp Prestholtskaret og turen mellom Haugastøl og Raggsteindalen forbi Lordehytta. Nå skal jeg dele noen av de andre favorittene mine med dere;


Vi nøt roen og utsikten her. I det en fot ble flyttet, flakset 10 ryper opp fra lyngen og gav et magisk øyeblikk

Turen som er enkel og kort, med utgangspunkt Geilo:
Ta beina fatt opp fjellheisen i Havsdalen. På toppen går stien av mot venstre og følger Havsdalshova i retning Hallingskarvet. Ved løypekrysset kan du gjøre turen kort ved å gå stien ned igjen til setergrenda i Havsdalen, eller gjør den lengre ved å følge stien mot Vesterheim og ned i Budalen.


Stien fra Havsdalshovda til Vesterheim, lettgått med vakker utsikt i alle himmelretninger

Turen som kan være så lang du vil:
Ta bilen opp til Budalen og kjør til p - plassen ved Vesterheim. Ved stiens start står skiltet som viser Raggsteindalen 25 km. Etter noen lange skritt passeres skiltet som forteller deg at du er i nasjonalparken, noe som er godt å vite. Det gir også litt ekstra god fjellfølelse! Denne turen på "baksiden" av Hallingskarvet er helt klart en av de absolutt fineste turene både sommer og vinter. Man kommer nær fjellveggen og går i mange km. langs og nær dette karateristiske fjellet, som står så godt alene. Her kan man ta hele turen til Raggsteindalen, overnatte og så gå videre f.eks til Finse. Eller du kan gjøre som oss denne fredagen, gå et par timer innover og så snu for å gå tilbake til utgangspunktet.



Inn i Hallingskarvet nasjonalpark på "baksiden" av fjellet
Turen litt lengre unna:
Turene med utgangspunkt Kikut gir majestetisk utsikt til Hallingskarvet! Vår tur denne gangen startet på Hakkesetstølen. Her fulgte vi den røde T- stien til Birgithovda. Helt siden jeg var på Geilo for første gang som lita jente, har det vært stas å ha et turmål som har navnet Birgit:-). Birgithovda ruver 1173 moh. Her er det utsikt til Hardangerjøkulen, Hallingskarvet og Reineskarvet. Ta en titt på kartet og finn runden som tar deg tilbake til Hakkesetstølen. Alternativt ta turen som en runde i retning Tuftebrui og så turstien Ustedalsfjorden Rundt tilbake til Geilo. Denne varianten gir en fantastisk flott tur på knappe 2 mil

På stien fra Hakkesetstølen mot Birgithovda, ganske nymalte T ´er viser vei

Disse venter helt klart på snø og langrennsspor
After walk:
Om vinteren avslutter vi skidagen med "After ski "og etter Oslo Maraton gikk vi på "After run". Denne helgen på Geilo ble det en "After walk", som sto til terningkast 6. Kommunen åpnet stolt ny paradegate  i sentrum og Hallingdals eget band Hellbillies, sørget for folkefesten. Samtidige sto den årlige matfestivalen på programmet, som gav oss sesongens første rakfiskmåltid. På fjellet er vakker høst i ferd med å takke for seg. Det passer i grunnen fint, nå gleder vi oss til snø og ski!

Hellbillies skapte steming på Geilo i okotoberkvelden
Matfestival, et kjært høstinnslag på Geilo, med kokken Frode Aga, også kjent som mester i gode historier:-)