tirsdag 29. april 2014

Vårpadling - husk sikkerheten!

Det er noen sikre vårtegn; svarttrosten synger i vilden sky, blåveisen strutter mot sola og padlerne finner frem kajakkene og setter de med begeistring på vannet etter vinterdvalen. Det er en herlig følelse å sette ut båtene og skli stille ut i klar og blikkstille sjø. En sjø som domineres av våryre ærfugler, måker i mange varianter og en og annen gravand. Det er definitivt det lille ekstra å ha sjøen nesten for seg selv som man har i april. Det er en tid man kan være litt mer avslappet med å vokte båtene som har hestekrefter. Tiden fra isen går til horder av båter inntar Oslofjorden er kanskje den aller beste tida for oss som bruker egne krefter når vi nyter sjøen.

Oslofjorden på sitt aller beste og padleren i sitt eldorado
De to siste ukene har Oslofjorden gitt dager med magiske opplevelser. Når vannet er så innbydene til aktivitet som nå, er det også fristende å krysse lengre strekninger og padle langt derute. Men, det er fortsatt ganske så kaldt i vannet, + / - 10 grader og det krever at sikkerheten ivaretas. Deler noen tips og råd som er gode å ta med seg ut på tur;

  • Padle aldri lengre fra land enn at du er sikker på å komme deg inn hvis uhellet er ute og du faller i vannet
  • Vass ut i vannet, stå der en stund og kjenn hvor kaldt det er!
  • Du blir for nedkjølet i kaldt vann, så du klarer ikke svømme så veldig mange meter
  • Tenk alltid at du må kunne redde deg selv. Det er ikke sikkert noen ser eller hører deg når du ligger i vannet.
  • Det er en trygghet å padle to sammen
  • Bruk vest!
  • Vær synlig ved å bruke trøye, caps oa med farver, som synes på avstand
  • Vær oppmerksom på båter nå som de stadig blir flere
Når det blir varmere i vannet er det smart å gjøre noen velt, så man har kjent på følelsen det er å velte. Tren på kameratredning og tren på å komme opp i båten på egenhånd. Jeg skal friske opp mine  ferdigheter på kameratredning bare sola har varmet opp vannet litt mer. Følg med på bloggen, så kommer det teknikker på det her senere.

Med disse forhåndsreglene og sunn fornuft er det bare å nyte turene på sjøen og ta for seg av gode opplevelser utover våren og sommeren:-). God padling!

Noen sikre vårtegn som ikke slår feil. Et er våryre padlere!
Et annet er disse, legg gjerne inntil land å få med deg blåveisen og andre arter som stolt viser  ja- det er vår!










mandag 14. april 2014

Dagens skitur #geilo

Påskestart med kraftig vind! Det har vi hørt på radioen de siste dagene. Det har ikke manglet på advarsler fra veimyndighetene til de som skal krysse fjellstrekningene. Nå sier de at det meste er unnagjort av vind, og sannelig ser det også ut til at det er en påske man kan få den fineste brunfargen! Skidagen, som akkurat er avsluttet på fjellet ved Geilo, bekrefter ihvertfall; Det er strålende snø - og skiforhold, fint på både nedover - og bortoverski, sola titter frem og det skal skinne enda mer utover i påsken! Det er jo bare å ta for seg av ski og kos nå på slutten av sesongen.
Halingskarvet, vakkert, mektig og godt synlig fra alle Geilos skiopplevelser
Vår tur denne dagen gikk mot øst med vinden i ryggen. Kikut - Sangenuten med Torsrunden var tipset for minst vind og gode spor. Vinden var oppskrytt kjent vi raskt, i dag kunne vi gått kanskje alle høyfjellsløypene. I motsetning til å ta turen mot vest, er terrenget her mer småkupert der det strekker seg idyllisk blant fjellbjørka.
Godt skiltet løypenett i alle retninger. Torsrunden er småkuppert og byr på kanskje den fineste utsikten mot Hallingskarvet
Geilotoppen med alpinløypene og hyttene i Havsdalen  i foten av Hallingskarvet
Sangenuten er toppen på 1189 moh med masta som er så synlig, den man ser på venstre side når man kjører RV7 mellom Ål og Geilo. Den ligger der oppe over skogen og er toppen på Sangefjellet. Det å ta turen fra Kikut er flater og korte bakker opp og ned. Etter at Torsrunden kom som nyskapning i løypetilbudet, har det blitt fin variasjon på turen. Med universalklister under skiene går det fint på aprilsnøen. Litt fokksnø i sporene skaper ikke problemer, i dag kunne også voks gjort nytten tidlig på dagen. Snart var vi inne ved masta og gps´n viste 14 km.
På Sangenuten løypa ser man målet der fremme det meste av turen
Det er fint å inkludere runden rundt Ruperanden på samme turen. I tillegg til ekstra km. får du enda mer fin utsikt og god servering hos Helga, som gir det det lille ekstra på tur i løypenettet utfra Kikut. Det er forresten det lille ekstra med skiturene ved Geilo, det med serveringsstedene som ligger spredt i løypenettet med hyggelig vertskap og kortreist mat. Det er vel verdt å ta turen innom disse! Tilbake på Kikut er 28 km. unnagjort. Snøen er, takk til sola, litt bløtere enn på morgenen, men gir fotsatt god glid til de veldig mange skiparene som ute i løypenettet. I morgen er den nye muligheter til å være ute i fjellet og ta for seg av flere perler, vi gleder oss:-)
Ja, det er gode løyper og vi bidrar gjerne så de forblir like gode!

onsdag 2. april 2014

Min fineste skitur #geilo

Lørdag var dagen! Det var dagen for å sette på seg skiene og stake, gli og skøyte seg igjennom en av de aller fineste skiturene. Det var supervær for å ta favoritturen med ingrendienser som Hallingskarvet, Geilo, Prestholtseter, Hardangervidda og Tuvaseter. Himmelen var blå med et slør av dis, morgentemperaturen null og plusstemperaturer ventet allerede på formiddagen. Morgenstund har gull i munn, klokka var så vidt passert 08.30 når de første stavtakene satt i snøen innover fra Kikut. Det er det lille ekstra å være først i sporet, særlig når åtte vinterkledde ryper letter opp fra glitrende snø ved skituppene dine!

Først i løypa, første timen var det kun rypene å se
Supre spor og føre med sølvklister med voks de første kilometerne frem til Grønnebakken. Det går lett videre rundt foten av Ustetind, før det flater ut mot sør, Hardangervidda, mot sola og mot Tuvaseter. Her kommer andre morgenfugler fra flere retninger og det er straks mer liv i fjellet. Lyden av rypene, skistaver i snøen og en og annen glad hund og noen som spør om smøretips. 

Magisk morgen på Grønnebakken. Her venter god service fra Røde Kors ungdommen

Hunden på fjellet - på jakt etter rypene kanskje
Tuvaseter, turisthytta på Hardangervidda som byr på verdens beste vaffler, var neste stopp. Det å skil ned på tunet i strålende sol, møte vertskapet Aileen og Peter som smiler i kapp med sola og serverer sin berømte vaffel, det er lørdagslykke! Oppskriften til Tuvavaffelen som er laget av flere generasjoner ligger forresten godt forankret i bankboks. Bedriftshemmeligheten skal ikke røpes! Strekningen Geilo - Tuvaseter er 15 km, det er godt med en prat og vaffel i solveggen etter den økta.

Slik ser den ut, verdens beste vaffel! Den smaker minst like godt som den ser ut og smaker  aller best i solveggen 
Peter, verten på Tuvaseseter. Alltid fint å ta turen til Aileen og han, sommer som vinter
Blikk stille ved Tuvaseter denne siste lørdag i mars. Fjellet er klar for påskeinnrykket!
Når man er på langtur, er det bare å rive seg løs fra rasten i solveggen. Veivalget mot Ustaoset ble løypa mot Verpestølen. Fortsatt var det ganske så stille i fjellet, knapt noen å se. Bruker noen sekunder til undring over at ikke flere "kommer seg opp om morran". Det er jo ofte morgen og kveld de magiske øyeblikkene plutselig er der. 7 - 8 km med staking og nedover, det legges litt ekstra krefter på stavene for å komme seg raskt over Ustevann. Her bidrar en turkamerat som gikk "Runden" for aller første gang denne dagen, med et lag nødvendig universalklister. Det er varmt, snøen suger til seg skiene og på Ustaoset venter en laaang oppoverbakke mot et av de aller fineste fjellene, Hallingskarvet!

Bakkene fra Ustaoset mot Hallingskarvet virker lange, men snart er Hesteberget neste drikkestopp
Filosofen og fjellklatreren Arne Ness fant sitt eldorado her, med hytta Tvergastein og klatring i veggen

"Runden" kan gjøres i flere distansevarianter. Legger man turen via Åkerstølen, får man en del ekstra km. som gjør at turen runder 5 mil. Denne dagen var vi ikke så heldige og tok turen rett til Hesteberget. Her kan man ta mot vest og i områdene ved Skarverennsløypa.Vårt valg var mot øst og langs Skarvet til Prestholtseter. Kontrasten var stor fra ryper og roen ved Grønnebakken til folkehavet som satt som i et fuglefjell utenfor setra. Sånn er det bare på en dag som denne, som kanskje ble vinteren fineste og i tillegg på en lørdag. Tipper vertskapet fikk kjørt seg på kjøkkenet og bak disken. 

Herlig dag på ski og sikker en god dag på jobben for vertskapet på Prestholtseter
Løypefakta "Runden", du finner den på Geilos løyperkart:

  • Start på Geilo, ta skiheisen opp en av dalsidene, turen er like fin begge retninger.
  • Er du opptatt av sol og farve på vinterblekt fjes, start med Geilotoppen / Havsdalen, så gå mot sør, sola og Tuvaseter etterhvert, dvs. motsatt av denne varianten. Da kommer du ned i Vestlia, enten Pariserløypa eller Bjørneløypa i skisenteret
  • Vår variant denne dagen ble 40 km.
  • Inkluder Åkerstølen og få en ekstra mil og et trivelig besøk på stølen
  • Avslutter du med Prestholt og har ekstra krefter, ta løypene fra Skarvranden over til Budalen og Vesterheim før du er tilbake i Havsdalen
Dermed kan "Runden" gjøres fra knappe 40 km. og til langt over 50 km. Terrenget er lett og det høres lengre ut enn det kjennes. Uansett retning blir det en litt lang stigning opp fra Ustaoset, så medbrakt saft og en sjokoladebit hjelper deg opp hvis det trengs:-).

Selvom sola skinner når du starter, ta alltid med ekstra klær i sekken. Dette er høyfjell og været kan snu raskt, her gjelder fjellvettreglene!

Nyt dagen og opplev både morgenlyset og skumringen
Denne turen har alltid vært en favoritt, en klassiker og det blir liksom ikke skikkelig skivinter før det har blitt "Runden". I helgen var den magisk og det beste av alt, det er påske og flere uker med skiføre igjen, så da satser vi på enda en versjon av denne før snøen smelter.