onsdag 16. oktober 2013

Sykle til jobben - tips til vintersykling

Det er ingen grunn til å avslutte jobbsyklingen selvom gradene kryper under 0. Det å sykle om vinteren er derimot noe helt annet enn om sommeren. Det er mørkt, glatt, slapsete og fint! For å få de gode opplevelsene og effektive turene, er det en suksessfaktor å ha rett utstyr og klær. Her noen tips til dere som vurderer å fortsette syklingen inn i vinteren. Det krever litt annet utstyr enn om sommeren.

De lette og nette skoene viker for de mer robuste når gradene synker

For effektiv hverdag som jobbsyklist er det greit å ha 2 sykler, en skodd for sommer og en for vinter
Piggdekk er obligatorisk! Velg dekk med mange pigger, jeg anbefaler dekk med 240 pigger. De sitter som brodder under skoa gjør på isen. Det er lite jeg stoler så mye på som dekkene på vintersykkelen min! Det å ha 2 sykler er kanskje litt luksus, men kanskje "nødvendig luksus" for å være en effektiv jobbsyklist uansett føre. Hos oss forsvarer vi greit sykkelparken når vi klarer oss med en bil som er mest i garasjen, og 0 busskort.

Synlighet er livsforsikring som vintersyklist, denne syklisten har knekt koden, bra!

I tillegg til dekk og sko:
 • Vær synlig, lys foran og bak, reflekser og gjerne refleksvest
 • Trekk over sykkelskoene ( kanskje passer trekket du har til skistøvlene?)
 • Varmesåler er bra, men de tar plass, så skoene må være større enn din vanlig størrelse
 • Varme hansker, på de kaldeste dagene er min favoritt den gode, gamle polvotten fra HH
 • Buff eller tynn lue under hjelmen
 • Legg inn en hviledag hvis kroppen blir trøtt av lange turer i kulda. Behold overskuddet!

Det er mer glissent langs Frognerstranda nå, men sykkelturen er en fin måte å møte dagen på, året rundt!
Om et halvt års tid jubler vi for bare legger, piggfritt og tilbake til "normalen"
En annen luksus om vinteren er at det er færre syklister og bedre plass i sykkelfeltene. Samtidig er det etterhver mer krevende å komme seg frem grunnet brøytekanter og slaps. Det blir først veldig krevende når det blir ordentlig kaldt. Hvis man er så lenge på sykkelen som en time og det er nærmer seg 10 kalde, er det utfordrende for kroppsdeler som føtter og hender. Ansiktet derimot får god  hjelp av "Finlandshetta" i ull, og det finnes mye funksjonelt tøy som holder godt, selv på de kaldeste dagene.

Mer glissent også i sykkelparkeringen på jobben om vinteren 
Så er vi klare da, for nok en vinter på to hjul! Det kommer til å bli fint, litt kaldt og litt slitsomt. Samtidig er det en super måte å beholde den gode formen fra i sommer:-)


2 kommentarer:

 1. Vintersykling er ikke bare for "sydligere breddegrader". Jeg har nå startet på min 11. vintersesong her i Harstad. Lang mørk og kald vinter gir jo visse utfordringer, men det fins mye bra utstyr i dag. Spesielt vil jeg nevne vinterskoene fra Lake, som også Syklistenes Landsforening bruker som referanse når de tester vintersko av andre merker.
  Det er skikkelig godt å få mye frisk luft i lungene på tur til jobb, og med bare 4 km blir det overkommelig, uansett vær og temperatur, selv ned mot 20 minus. På lengre turer kan hender og føtter bli en utfordring å holde varme, men da tar men ikke disse turene på de kaldeste dagene.
  Ellers er det som du er inne på, men kan investere i bra utstyr for vintersykling for det man sparer på å ha bare en bil i husholdningen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for kommentar og skotips! God sykling i vinteren i nord!

   Slett