søndag 17. november 2013

Kongsvinger - mens vi venter på skiføret!

Novemberhelg, ikke et snøfnugg i Marka, padling bestemt på søndag. Hva skal man da bruke lørdagen til? Invitasjon fra søster om å ta turen til Kongsvinger, ble et ja takk! Jeg er lite bevandret i denne Hedemarkbyens friluftsliv, så da kom anledningen til å teste ut det. Med treningstøy i baggen, var det bare å finne plassen sin på toget og nyte turen forbi vann og skog, før "neste stasjon Kongsvinger" lød fra høyttaleren og toget var fremme.

Dette er ikke "Kanonene på Navarone", men derimot kanonene på Kongsvinger festning
Kongsvinger ligger ved Glommas elvebredde og byen har i underkant av 20.000 innbyggere. På toppen av byen ligger den flott festningen, hvor vi kan lese årstallet 1737 på den vakre gule bygningen. Dikteren Åsmund Olavsson Vinje beskrev i "Ferdaminne fra sumaren 1960" at utsikten her "er en av de fagraste i landet". Etter å ha sett mye utsikt i det vakre landet vårt vil jeg vel ikke gi han rett i det, men at festningen og utsikten er fin og verdt å få med seg, det kan vi være enig i! Halvannen time på toget med mål om å finne ut mest mulig om Kongsvinger, gav bla. lærdom om at både Max Manus og Shetlands Larsen deltok i krigskampene mot tyskerne her i april 1940.

Festningen ble påbegynt på 1680 tallet og er Kongsvingers landemerke
Det er alltid spennende å legge ut på nye stier. Jeg velger å kalle skogen vi gikk inn i for Kongsvingermarka. Som mange andre marker er det stier og skogsbilveier på kryss og tvers. Vi satte på runkeeper´n, gikk ut i løypenettet fra Bogeråsen og snart var vi ved Bogerfløyta, vannet som visstnok skal bugne av padder! Vi så dem ikke denne gangen, vi så heller ikke elg, rådyr og skogsfugl som ofte skal være å se i området.
Vannliljen har fått høstfarger og klamrer seg til vannskorpa i påvente av is
Bogerfløyta, idyll også på en litt grå novemberdag
Etter ca. 5 km rask gange kommer vi til Skihytta, som i følge turleder Else er et populært utfartssted i skisesongen. På veien har vi etter Bogerfløyta passert Bogersjøen, hvor badebrygga lå forlatt etter sommersesongen. Skihytta er en idyllisk plass og informasjonstavla fortalte om løypenettet og oppfordret til å støtte Kongsvinger Idrettslag, så blir det økonomi til kjøre fine skiløyper som gir gode skiopplevelser!

Skihytta, et populært utfartssted på Kongsvinger
Vaffeljernet og smørefett på sprayboks venter på at Skihytta åpner for vinteren
Tilbake på utganspunktet vårt, viser runkeeperen´n turens fakta; 11 km, 592 kalorier er tapt, tidsforbruk 1,40 minuter. Vi hadde hatt en fin formiddagstur, og jeg hadde fått en ny turopplevelse. I tillegg til dette skogsområdet, byr Kongsvinger på flere turområder som kan kombineres med golf på Liermoen og tur rundt Bæreia, innsjøen som er badefavoritten for byens befolkning. Denne korte helgeturen beviste nok en gang at det bare er å ta med joggesko og tur - og treningstøy og få fine opplevelser hvor hen du er:-)

Det var liten trengsel foran løypeskiltet på Skihytta lørdag, men kommer snøen kommer også skifolket!
Helgen ble rundet av med en herlig padletur på Oslofjorden. Det var så fint og mildt vær at dagen minnet mer om vår enn høst! Det å ha fjorden nesten alene er alltid så fint. Så nå er spørsmålet, hvor lenge kan vi padle før isen legger sitt lokk på fjorden?

Fortsatt herlig padling i Oslo, 17. november




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar