søndag 15. juni 2014

Sykkelklassiker i Marka, Lommedalen - Kleivstua

Når man sykler mil etter mil til og fra jobben uka igjennom, er det liksom ikke så mye motivasjon og futt i beina til å ta de lange sykkelturene i Marka. Synd det, for det så mange fine turer. Heldigvis, innimellom kommer fridagene hvor det er sykkelen som vinner dagens valg og ikke kajakken. Fint, for det blir jo alltid en god tur. I dag ble en slik dag, klassikeren til Kleivstua på Krokskogen. Det er godt nå å sitte på terrassen med noe duggfriskt i glasset, skrive litt og kjenne at kropp og sjel har fått en fin opplevelse!

I noen av markene rundt hovedstaden beiter det dyr som det gjør på Krogskogen, her ved Retthellseter
Vi startet turen hjemme i Asker og syklet via Bærums Verk til Lommedalen og By. Deretter tråkket vi langs elva Lomma, forbi Mattisplassen, tok et badestopp og videre opp bakkene retning Kleivstua. Det er litt bakker, så man får noen gode tråkk i beina. Akkurat 24 km. fra Bærums Verk når vi Kleivstua, overnattingsstedet med den fine utsikten som ligger nedenfor Kongens Utsikt. Det er litt majestetisk her og også litt historisk grunn.

Utsikten er litt "Soria Moria" på Kleivstua, med rester av den gamle heisen i bakgrunnen
Kleivstua er en idyll og brukes til mange anledninger. I den fiskeforbudte dammen vaker ørreten
Kleivstua og Kongens Utsikt har vært populære utfartsmål i årtier. Allerede i 1948 var det stolheis fra Sundvollen og opp. I 1958 ble den erstattet med en tønneheis, som hadde sin storhetstid i 20 år. Jeg husker at jeg som barn fikk en tur opp med tønneheisen og at det var veldig stas og veldig lang kø for en liten som skulle i heis for første gang!

Etter en drikke på terrassen bar det videre mot Lommedalen på den Bergenske Kongeveg, veien godt skiltet med diverse minner fra eldre tider. Når man er på treningstur er man ikke så fokusert på å stoppe, men det er fint å legge inn et stopp for å lære litt om tidligere tider. Vi tok stoppen ved det gamle veiminnet Amtsbrua, her måtte fotoapparatet opp av sekken.

Den vernede brua var en gang for lenge siden en del av hovedferdselsåren mellom Bergen og Oslo

God tid på turen gir litt mindre trening, men påfyll av historie og kultur
Det går radig nedover grusveien mot Johnsrud i Lommedalen. Markasykling betyr også å være litt obs på biltrafikken. Det er ikke mange biler i Marka, men plutselig møter man en og annen, så det å holde høyre sida er en god forsikring! Denne retningen går raskere enn den som går langs Lomma, ca. 5 km. kortere. Snart er vi i Lommedalen så på Bærums Verk, før den siste drøye mila hjem venter.

Handelsstedet Bærums Verk er en idyll, ofte også åpent med markeder i helgene, som i dag
Hjemme viser runkeeper´n at dagens tur ble 7 mil. Det er befriende stille å tilbringe dagen på to hjul i Marka, man møter blide syklister, hører på fuglene og ser på de vakre blomsterengene. I tillegg gir noen timer på sykkesetet god trening og følelsen av å være god sliten. Som alltid etter en langtur på sykkel er konklusjonen; dette må vi gjøre oftere:-)

En annen fin tur er denne som også går via Bærums Verk så Kikut, Maridalen og Akerselva


Marka står i vakker blomst i juni. Det gjelder å få med seg de fine omgivelsene når man er på tur



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar