søndag 26. mai 2013

Madeira - Levada walks og løpeturer på klippene

Vakker lørdag over Oslo, utsikten fra Norwegian ned til Oslofjorden er upåklagelig. Allikevel skal vi for noen dager, erstatte padleeldoradoet vårt med det vi har hørt så mye om, Maderia " The pearl of the Atlantic". Noen timer senere lander vi på denne vakre vulkanske øya med subtropisk klima, som ble oppdaget av portugiserne i år 1419. Øya ligger 100 mil sørvest for Portugal og 60 mil vest for Marokko, så vi var jo plutselig nesten i Afrika! Min gamle far som hadde vært på streiftog på øya, hadde ivrig fortalt om et helt unikt fjellområde. Det skulle være hele 2500 km med levadaer for vandring. Det er jo like mange km som Skiforeningen tilbyr av langrennsløyper i Osloområdet!
Her har det vært turisme siden 1800 tallet pga klimaet som bidro til god helse, akkurat det samme som
var tilfelle når turistene fant veien til Geilos champagneluft, også for over 100 år siden. Øya innbød definitivt til herlige løpeturer langs klippene, hvor sjøen slo inn. Her er også Europas høyeste klippe, fisklandsbyer og en fantastisk blomsterprakt. Hortensiaer og nasjonalblomsten " the peral of Madeira" gjorde sammen med vinranker og grønnsaker øya rett og slett grønn!

Hva var så disse levadaene det har gått " gjetord " om? Jo, et vannsystem som ble bygget for å bringe vann fra fjellområdene til de lavereliggende jordbruksområden. Vi gav oss i kast med km på km og det er et imponerende turnett langs kanalene, håndlaget for 500 år siden. Tankene gitt til de importerte afrikanerne som laget disse, og mange falt hundrevis av meter ned og endte sine dager her. Men det ser ikke ut til å plage turglade turister, som nyter denne fantastiske naturen. En som derimot plages er den lokale guiden som ble dratt overende av en ikke - turvant tysker, men det resultatet at hun landet i et skjørt tre, over et 300 meter høyt fall. Da hun forsiktig tok mobiltelefonen ut av lomma for å tilkalle hjelp, falt den rett ned i avgrunnen. Etter nesten 2 timer ble hun reddet fra det knirkende treet av andre guider som kom til. Hun er fortsatt etter 6 år sykemeldt, kanskje ikke så rart! Vi holdt oss godt på beina og hadde fantastiske  turer. Sikten gav oss ikke muligheten til å erobre den høyeste toppen på nesten 2000 moh, noe som er en god grunn til et gjenvisitt. Selvfølgelig kom far til topps!
Beinmusklene hvilte ut i hovedstaden Funchal hvor blue purpel jacaranda trees, gjorde gatene vakre og lilla. Byens stolthet er fotballspilleren Ronaldo, som vokste opp på fotballøkka her. Vår  lokale sjåfør Mauel, gav oss en god dose sladder om han når tipsen steg, men det får vi holde for oss selv! Tar du turen til Madeira bor du godt på et av de mange flotte hotellene. Afternoon Tea med champagne er å anbefale på det fasjonalble Reid´s Palace. God tur:-)
Norwegian på vei sørover, her over Oslofjorden

Blue purpel jacaranda trees i Funchal

Blomster pryder landsksapet langs levadaene, her tusenfryd

På markedet i Funchal hvor det bugnet at det meste fra hav og land
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar