fredag 31. januar 2014

Helgestart med hodelykt - i Marka

Fredag og lunsjen med kollegaene er forlengst over og helgen nærmer seg. Blikket drar seg stadig oftere mot vinduet her jeg sitter på kontoret noen etasjer over den travle bygata. Der ute er det nemlig puddersnø, det laver ned hvite krystaller som liksom roper ski. En sjekk på yr.no sier at gradene skal være minus fire utover kvelden og da er det bare å gripe muligheten; En tur med hodelykt på blå ekstra. Tiden er snart inne for å slenge sekken på ryggen, rope "hade god helg" og sette kursen mot Marka, hvor mil på mil med spor venter i et herlig vinterlandskap.

Akkurat så fint er det i Marka siste fredag i januar 2014
Det er magisk hver eneste gang man kommer seg ut i løypene i skumringen når silkemyk snø har lagt seg over naturen som det aller fineste og mykeste teppe. Skiene spennes på, lykta settes på hodet, det lille batteriet legges i brystlomma på skijakka. Første timen nytes uten lykt, mens ettermiddagen går fra skumring mot kveld og mørket demper landskapet. Det er fint å gå uten lykt så lenge som mulig, også av hensyn til møtende skiløpere, som det er noen av denne fredagen. Snart er det såpass mørket at det er vanskelig å skimte sporene. Da er lykta nødvendig, ihvertfall de kveldene månen ikke byr på seg selv og gir oss måneskinnsturer. Lykta er en god "måneerstatter" og har den et fulladet batteri gir det få begrensninger på løypevalget.

Lykta lyser opp det som er nødvendig av spor og skilt
Sportsbutikkene har et bra utvalg av lykter i ulike varianter og prisklasser. Jeg har landet på en liten, lett og fleksibel lykt, som kan brukes både på ski og som sykkellykt, da den har forskjellige festanordninger. Den kan stilles inn på forskjellige styrker, og batteriet varer lengre hvis man unngår den sterkeste styrken. Det er sjelden eller aldri nødvedig å bruke full styrke. Det er også mest hensynsfullt overfor andre som har valgt skiene denne kvelden. Noen "kjøreregler" som er greit å følge på lykteturen:
  • Se til siden eller ned når du møter andre i løypa,
  • Unngå å bruke full styrke hvis det ikke er nødvendig og du har valgmulighetene på lykta
  • Møter du andre med lykt, unngå å se rett på lykta
  • Sjekk at batteriet er fulladet, så det ikke plutselig blir tur helt i mørket
Det er magisk, det å starte helga med noen kilometer eller kanskje også mil i herlig stillhet i et snølandskap! Det er ro, det er trening, det er luft, skuldrene senkes, det er deg og naturen. Det er en fin avslutning på en hektisk jobbuke, det er bare å legge stress og høye skuldre igjen der ute i skogen eller på fjellet hvis det er der du er. Etter turen er det enda bedre å krype opp i sofaen med noe godt i glasset og nyte ukas kanskje beste kveld. God helg:-)

Det er fortsatt noen uker med snø og mørke kvelder. Ta på hodelykta og nyt dette


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar