onsdag 31. juli 2013

Sandøya -rett og slett en alle tiders sommerøy

Når vi er på Gjeving hører det alltid med en tur til den aller fineste av øyene utenfor Tvedestrand. Sandøya eller Vestre Sandøya som den vel egentlig heter, ligger ytterst i skjærgården. Den er fin fordi den har all sjarm, ro og sommerhygge vi drømmer om. Den ligger dessuten en super padletur fra Gjeving og Lyngør, hvor skjærgården viser frem sjøfuglene, seler, tøffende sjekter og blankpolerte skjær. En drøy time i kajakken er det som skal til, eller 15 minutter på " Bybåten " som er sommerens nyhet i området. Produktutvikling er bra, og vi forsto på kapteinen at den er stor suksess!
"Bybåten",  sommerens nyhet som gjør øyene ved Tvedestrand mer tilgjengelige
Ingrid hopper fornøyd på "Bybåten" for å oppleve Sandøya
Mens andre tar kajakken på de dagene sjøen ikke byr på for mange bølger, som her på vei til Sandøya
Sandøya er sommer! Her lukter det sommer, det vokser enger av siv man kan gjemme seg i, her er det løpestier på kryss og tvers og idylliske badeviker. Her finnes ikke biler, men trillebårer, sykler og traller.  Vi opplever Sandøya som et sommerparardis, men det er et helårssamfunn her ute i havet med ca. 200 innbyggere. Skolen er fortsatt skole for de første trinnene for øyas barn. Det er fint å se at det er aktive helårssamfunn på øyer som denne. Det er også mange håndtverkere som har etablert seg her, og de har forhåpentligvis litt inntekt i de små utsalgene sine om sommeren.

Det er antagelig et fint liv å være postmann på Sandøya
Los Bryggos serverer uten tvil sommeren beste og største brownis
På brygga ved Jokerbutikken ligger Los Bryggos. Her trylles det frem de lekreste retter fra luka i veggen. Det å ta et stopp her på padleturen, gir påfyll som gjør at man nesten må ta en ekstratur for å forbrenne noe av det gode man har kost seg med. Vi har særlig falt for gulrotkaka og brownis´n som nesten er verdt turen alene. Vi oppdager stadig små nyheter på øya, som at det nå tilbys Øymassasje i Maries Gjestehus, ganske deilig det, på en ferie som av og til kan ligne på en treningsleir:-).
Midt på øye dukket dette opp, hvilken luksus. Har de ledig time mon tro?
Sandøya ligger ytterst mot havet og det er sikkert en av grunnene til at det er en helt utrolig vakker blomsterprakt rundt den hvite bebyggelsen. Ytterst på Klåholmen kommer havet rett inn, her er det vakkert og frodig mellom skipperhusene. Antagelig er det mer idyll nå enn for noen tiår siden hvor det sikkert var tøffere tak her ute.

Vakre hager pryder Sandøya
Eyvind Hermansens keramikkverksted ved skolebygningen midt på øya
Etter en tur på de idylliske veiene, et kakestopp og en drøm om massasje er det tid for retur til Gjeving, noen i kajakk og noen på "Bybåten". Selvfølgelig kommer vi tilbake neste sommer!

Denne vakre gamle seilskuta traff vi i Lyngørsundet på hjemturenIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar