torsdag 5. desember 2013

Flere ut på sykkelen!

Det er ambisjonen til Oslo Kommune. Hvis de skal lykkes må særlig kvinnene ut på to hjul, da andelen kvinner som sykler er langt lavere enn andelen menn viser en undersøkelse. Det ser vi jo selv ute på veiene. Det var tema da jeg ble oppring av NRK tidligere i uka med spørsmål om å komme i studio for å sette søkelyset på det. Så da satte jeg meg på sykkelen, tok veien opp langs Akerselva til Østlandssendingens studio. Det er fint å kunne inspirere til noe jeg brenner så mye for!

Hvorfor ikke flere kvinner?
Noe av svaret kan være hvordan syklingen fremstilles i media. Det er konflikt på konflikt og lett å skjønne at det ikke bidrar til entusiasme og lyst til å ta tråkket mot en sykkelhverdag. Få fokuset over på også det positive som; en "kickstart" på dagen, helsegevinsten, god form alltid, ditt bidrag til miljøet, frisk luft osv. Jeg kan nevne bonuser i fleng. I mine mange år på sykkelen med lang jobbvei, opplever jeg sjelden noe negativt. Jeg tror jeg hadde vært lagt mer irritert over å sitte i bilkøer, vente på forsinket tog og ikke få plass på bussen. Kanskje er ikke jentene så glade i å ta opp kampen om plassen på veien med ulike trafikantgrupper? De velger kanskje heller det tryggest og det som kan virke minst konfliktfylt?

Så er det selvfølgelig  avgjørende med stadig bedre og mer tilrettelegging, som sammenhengende sykkelfelt, god merking osv. for å nå målet. Myndighetene må gjøre investeringene de snakker om og i et raskere tempo enn i dag.

Hva kan arbeidsgiverne gjøre
Jo, dere kan sørge for trygg sykkelparkering og tilrettelegge for dusj - og skiftemuligheter! Det er en investering dere vil få mange ganger tilbake i form av glade og friske medarbeidere! I tillegg finner dere et rom det kan trekkes noen snorer mellom veggene så er tørkerommet klart til svett og regnvått tøy, eller dere kan kjøpe et tørkeskap. Hvis dere i tillegg legger inn en hårføner foran et speil, kan det være det som skal til for at flere jenter hos dere velger jobbveien som treningsarena. Dette er enkle grep, men de betyr mye for oss som sykler eller løper til jobben!

Sykling hele året
Hvis du vurderer vintersyklingen, start "oppkjøringen " til våren, Da er det bare veier, varmt i lufta, svarttrosten synger og du sykler i lyset. Da legger du et viktig grunnlag for helårssykling og det er da enklere å fortsette når årstida blir mørk og kald. Sett deg realistiske mål, kanskje holder det 1 - 2 ganger i uka. Hvis du beholder overskuddet og ser gevinstene, er du snart hekta:-). Så jenter, det er ingen grunn til at vi skal være i mindretall på sykkelen. Her er det så mange plussfaktorer og  hverdagsbonus! Trenger du og kollegaene dine litt oppstartshjelp, er også deltagelse i Bedriftsidrettens Sykle til jobben aksjonen en god motivator.

Med en offensiv sykkelstrategi som gjennomføres fra myndighetene, arbeidsgivere som tilrettelegger og gode historier i media blir det flere på sykkelen, både kvinner og menn!

Fin sykkeldesember i Oslo!

Grunnlaget for å bli helårssyklist legger du i sommerhalvåret


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar