torsdag 29. august 2013

Rallarvegen - topptur på sykkel

Først, det er inspirerende at det er mange som leser bloggen min:-). Takk! 

Et av målene med bloggen er å gi inspirasjon, og det får jeg også tilbake i massevis! Takk til deg som sa du er innom hver uke for å se etter nye opplevelser, og til deg som ble så inspirerte av å lese om Alvdal og sykkel at du i sommer tok turen til topps på Tronfjell på to hjul!

Sesongens sykkeldrøm er en tur på Rallarvegen, antagelig verdens vakreste sykkelopplevelse!
Hvorfor har jeg forhåpentligvis klart å formidle innen dere har lest ferdig. Denne uka var tiden kommet for årets tur, og når værgudene deltok, ble det helt perfekt!

Blir ikke så mye vakrere enn dette, her retning Hallingskeid!

Rallarvegen, igjennom fire kommuner fra øst til vest
Vi startet turen på Geilo, som er et fint utgangspunkt for Rallarvegen. NSB sitt sykkeltog stopper på Geilo stasjon hver formiddag i sesongen. Så velger man blant stoppestedene Haugastøl, Finse og Hallingskeid etter hvor lang man vil gjøre turen. Den mest spektakulære strekningen ( hvis man ikke tar hele ) er Finse - Flåm, som vi valgte. Vi var klare for 53 vakre km. fra øst til vest!

Glade syklister på vei til fjells
Dagen var perfekt og på Finse lyste solstålene på isen på Hardangerjøkulen, Norges 6. største isbre. Vi satte avgårde vestover mot Rallarvegens høyeste punkt langs et glitrende og ganske vindstille Finsevann.

Toppen nådd og det gjenstår 44 km. og 1343 høydemeterfall
Etter knappe 10 km. nådde vi vokterboligen Fagernut, som vi visste ventet med påfyll av ny energi. Sluskesuppe og nystekte vaffler ble servert med en smil. Her kommer i tillegg turens kulturelle påfyll med rallarhistorie fra den gangen det var tøffere tider i området enn det er i dag.

Fagernut med sluskesuppe for ny energi
Akkurat så god som den ser ut!
Etter Fagernut kommer høydepunktene på rad og rekke med buldrende fosser, stille vann, røde vokterboliger, blåklokker og snart det grønne landskapet som sier oss at vi nærmer oss vest. Etter et stopp på Vatnahalsen bærer det ned de 21 krappe svingene mot Flåmsdalen før det flater ut langs elva. Vi passerer geiteflokken som nekter å flytte seg, før vi "stuper" inn i den bekkmørke tunnellen hvor det bare er å stole på at veien går rett frem! Så ligger bygda Flåm der, denne dagen som så mange andre, med besøk av mengder med cruiseturister på jakt etter fjorder og fjell.

Noen av strekningene:
Den vakreste:               Finse - Flåm
Den lettråkkede:           Finse - Haugastøl
Den hardtråkkede:        Flåm - Haugastøl ( for de tøffeste)
Sjarmøretappen:           Hallingskeid - Flåm


Jernbanebroa i bakgrunnen er et imponerende byggverk

Ned dit og enda litt til så er vi i Flåm

Verden vakreste?
For mange år siden syklet jeg turen med en sykkeljournalist fra Belgia, som skrev for europeiske sykkelblader. Vår dag den gangen var også magisk. Etter 4 timer fra Finse til Flåm satt vi å dinglet med beina på brygga mens vi drakk en skummende øl. Han sier; "Du har nettopp tatt meg med på verdens vakreste sykkeltur og jeg har syklet på alle kontinent. Vi har brukt 4 timer og sett natur og kontraster jeg ikke trodde var mulig på en 4 timer sykkeltur". Når så turen avsluttes med Flåmsbanen, settes det også et punktum dagen fortjener!

God aktiv helg, kanskje på Rallarvegen:-)

Stille, stein, frodig, vakkert, grønt, snø, kultur og historie - så fint at det er så tilgjengelig!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar